Despre Noi

Poetul

Pe 3 noiembrie 1866 se naste la Craiova Traian Rafael Radu Demetrescu, el fiind al doilea copil al lui Radu Dumitru si al Ioanei Anica. Tatal viitorului poet era membru in Colegiul Camerei de Comert din Craiova. Familia lui „Tradem” facea adesea donatii bisericii Sfântul Gheorghe Vechi, care se afla si acum peste drum de Casa de Cultura a Municipiului Craiova, dar s-a remarcat si prin donatiile efectuate pentru Razboiul de Independenta. Mama lui Traian s-a implicat activ in ajutorul acordat în acest razboi, facand parte din Comitetul pentru administrarea si privegherea spitalelor de raniti. Copilaria si-a petrecut-o la Craiova si la Caracal, unde se aflau bunicii din partea tatalui.

 

A facut trei clase gimnaziale la Liceul Carol I din Craiova, apoi, intrucat familia se confrunta cu dificultati de ordin financiar, este nevoit sa-si intrerupa studiile. De la varsta de 13 ani incepe sa scrie versuri, publicând în revistele „Alarma” si „Clopotul”. Poemele sale ii atrag atentia lui Alexandru Macedonski, care îi va publica, in revista sa „Literatorul”, cateva poezii (Meditatiune, Batranete, Plansul fericirii, Nenorocire – 1883). In 1885 ii apare primul volum de versuri, Poezii, semnat cu pseudonimul literar Tradem si prefatat de mentorul sau, Macedonski, cu care a purtat o corespondenta activa de-a lungul scurtei sale existente. In 1886 este redactor la publicatia bucuresteana „Revista literara”. In anul 1887 ii apare al doilea volum de versuri, Freamate (publicat la Craiova). Este anul revenirii la Craiova, unde va scoate ziarul „Amicul libertatii”, precum si publicatia „Revista Olteana” (împreună cu G.D. Pencioiu). In „Revista Olteana” va publica, impreuna cu colaboratorii sai, articole critice despre literatura secolului al XIX-lea (Louise-Victorine Ackermann, Paul Bourget, Alfred de Musset, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Nicolae Nicoleanu, Mihail Zamphirescu). Desi s-a spus ca opera lui Traian Demetrescu a influentat simbolismul romanesc, el fiind considerat un precursor al simbolismului romanesc, poetul s-a definit pe sine insusi ca fiind impresionist (numindu-l ca model personal pe Anatole France) si i-a indemnat pe confrati sa studieze operele lui Dostoievski, Maupassant, Georg Brandes, Daudet, Balzac, Flaubert si Zola. Intre 1884 si 1888 a colaborat la „Cintaru” (Craiova), „Revista literara”, „Analele literare” (Bucuresti), „Gutenberg” (Bucuresti), „Romania literara” (Bucuresti), „Pelesul” (Bucuresti).

În 1889 publica al treilea volum de versuri, Amurgul, în 1891, Cartea unei inimi.  Tot in 1891 apare volumul Profile literare (Craiova), o colectie de articole în care Demetrescu portretizeaza figuri literare romane si straine ale epocii sale. In 1892 apare, la Craiova, volumul Intimepoeme în proza- nuvele (cu o scrisoare de la Al. Vlahuta). Între 1890 si 1892 colaboreaza la „Adevarul” lui Constantin Mille. In primavara anului 1893 devine membru al Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România. Traian Demetrescu a condus filiala craioveana a acestei formatiuni politice. Traian Demetrescu l-a aparat pe Constantin Dobrogeanu-Gherea, din scrierile caruia se inspira doctrina acestui partid, in polemica sa cu Titu Maiorescu.

Dupa 1890, starea sanatatii sale se inrautateste, astfel incat poetul incearca sa afle vindecare pentru tuberculoza in diferite clinici din Imperiul German si din Austro-Ungaria (München, Bad Reichenall, Viena). In 1895, ajunge in Bucovina, la Solca, tot cu acelasi scop. Literar, continua sa fie activ: în 1894 apare, la Bucuresti, volumul Sensitive, un an mai tarziu, la Craiova, Iubita (roman). In 1896 i se tipareste, la Craiova, Cum iubim (roman). Pe 17 aprilie 1896, la vârsta de 29 de ani, Traian Demetrescu se stinge in urma unei crize de hemoptizie. Prietenii sai au afisat in vitrina librsriei „Benvenisti”, un portret cu doliu  al scriitorului, sub care scria „Poetul nu mai este”. Traian Demetrescu este inmormantat la Cimitirul Ungureni din Craiova. În 1896 apar volumule de nuvele Privelisti (din viata) si Simplu.

De-a lungul activitatii sale literare, Traian Demetrescu a utilizat diferite pseudonime: Tradem, Fabio, Fux, Intim, Miop, Nerva, Longin, Un singuratic, Scrib etc.

O parte a lucrarilor lui Traian Demetrescu poate fi lecturata aici: http://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Traian_Demetrescu

Istorie

1950
Nationalizata in anul 1950.

Nationalizata

Casa memoriala Traian Demetrescu

1966
Casa a devenit, in 1966, cu ocazia centenarului nasterii poetului, "Casa memoriala Traian Demetrscu".
1973
Casa de Cultura a Municipiului Craiova a luat nastere in anul 1973, prin Decretul 703 si se afla in subordinea Comitetului pentru Cultura si Educatie Socialista. Pe baza adresei nr. 387/1991, denumirea asezamantului devine Casa de Cultura "Traian Demetrescu".

Nasterea

Casa de Cultura "Traian Demetrescu"

2002
Din anul 2002, cladirea se afla in administrarea Casei de Cultura "Traian Demetrescu". Doamna Elena Popescu, unica mostenitoare a poetului, a vandut imobilul autoritatilor locale craiovene, cu conditia reabilitarii si consolidarii sale, ceea ce s-a si intamplat prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, proiectul "O Romanie frumoasa".
2014
Institutia craioveana de cultura este un pol al activitatii culturale nu doar locale, ci si regionale, iar in perspectiva Casei de Cultura la eforturile conjugate in vederea obtinerii titlului de "Capitala Culturala Europeana 2021" de catre municipiul Craiova, se are in vedere redistribuirea de polaritati prioritare si expansiune cu valente europene a preocuparilor, integrarea acestora in ansamblul actiunilor comune pentru atingerea obiectivului propus.

In prezent

Organigrama Casei de Cultura "Traian Demetrescu"

Manager: Remus-Bogdan Vlasceanu (declaratie de avere / interese)

Contabil sef: Violeta Lucica Grigorie (declaratie de avere / interese)

Referenti: Monica Vlad, George-Laurentiu Ion, Viorel Lungu-Baron

Economist: Mihaita Geamanu

Administrator: Jan Calarasu

Ingrijitor: Monica Panduru

Contact

Casa de Cultura Traian Demetrescu

Str. Traian Demetrescu nr.31, Craiova, Dolj

tradem@tradem.ro

telefon: 0351 413 369

Contactati-ne